NIEUWS

Technostalgia - foto: ©Ben van Duin

23 juni 2019

Mooie recensies Technostalgia.

Vier sterren in het NRC **** 'Het is een onheilspellend ruimteavontuur, waarin omgeving en audio mooi samenvallen'.

De Volkskrant maakt de voorstelling cultuurtip van de week en noemt het 'een knap gemaakte geluidswandeling die de sfeer ademt van de zieke toekomst uit Netflix-serie Black Mirror'


De Theaterkrant schrijft: 'Is there life on Mars? Bijna vijftig jaar nadat David Bowie zich deze vraag stelde wordt hij beantwoord door Ulrike Quade en haar gezelschap.'

Leeuwarder Courant: 'Zo wordt het hele verhaal, dat natuurlijk over onze eigen kwetsbare aardbol gaat, in een onwerkelijk, maar des te indringender licht gezet.'

Meer info

15 juni 2019

PREMIČRE TECHNOSTALGIA
Oerol Festival, Terschelling

Technostalgia

meer info: Ulrike Quade Company en Strijbos & van Rijswijk

5 juni 2019

Technostalgia
'De eenzaamheid van een soort'
is uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.
Te zien: Oerol, 14 t/m 23 juni 2019.
Een voorstelling van de Ulrike Quade Company / Strijbos & van Rijswijk.

Technostalgia

8 april 2019

TECHNOSTALGIA.
Oerol, 14 t/m 23 juni 2019

Wat als alle mensen in één klap verdwijnen, kan de techniek dan voortbestaan zonder ons? Of zou de techniek ons gaan missen?

Welkom op Mars. U maakt een wandeling tussen de restanten van een verlaten menselijke kolonie. De bewoners die hier ooit hoopvol neerstreken, zijn spoorloos verdwenen. Struinend door het Pompeď van de toekomst, hoort u een soundtrack van verhalen, muziek, gesprekken en live omgevingsgeluiden, onder leiding van een dienstbode die daar is achtergelaten.

Onder regie van Ulrike Quade, met muziek van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk, tekst van filmschrijver Marcel Roijaards en de stem van acteur Rick Paul van Mulligen wordt Technostalgia een audiotour die u rondleidt door het verlaten landschap van Mars.

Meer info

Technostalgia - Foto: Anouk van Kalmthout

26 december 2018

PREMIČRE DE SNEEUWKONINGIN

26 dec. t/m 4 jan. Theater a/h Spui, Den Haag

De Sneeuwkoningin. Foto: Nina Sondagh

meer info

LOS - Karel van Laere

21 november 2018

Coaching: Karel van Laere. Theater a/h Spui

Meer en meer geeft de moderne mens uit handen aan technologie. We stappen in zelfrijdende auto’s, laten ons opereren door robotarmen en vertrouwen erop dat machines doen wat ze moeten doen. In deze geautomatiseerde wereld probeert Karel bij zichzelf te blijven. Regelmatig heeft hij het gevoel dat de controle hem ontglipt. Dit ervaren van onmacht is een terugkerend thema in zijn werk.

In de doorlopende performance installatie LOS zal choreograaf Aitana Cordero Vico via vier takelmachines de controle over Karels lichaam hebben. Hij wordt machteloos verplaatst door de ruimte; over de vloer en door de lucht.

Meer info

16 oktober 2018

PREMIČRE DORIAN GRAY

Bellevue, Amstersdam

Dorian Gray. Foto: Casper Koster

meer info: Ulrike Quade Company en Silbersee

10 september 2018

Voor Rabarber De Sneeuwkoningin geschreven. Gebaseerd op het beroemde sprookje van H.C. Andersen. Vanaf 26 december in Theater aan het Spui te Den Haag.

In het hoge, hoge noorden woont Vera met haar broertje Kay. Samen hebben ze het goed, maar op een nacht verandert alles. De sneeuwkoningin verschijnt. Een spiegel breekt. Een poolwind begint te waaien en Kay is plotseling verdwenen. Om hem terug te vinden, moet Vera een avontuurlijke reis maken. Ze ontmoet wonderlijke wezens, wordt gevangen genomen en raakt verstrikt in haar eigen fantasie. Lukt het Vera om de Sneeuwkoningin te verslaan? En haar broertje… Kan ze hem weer omarmen? 

De Sneeuwkoningin. Foto: Milán Tettero
Dorian Gray - Foto: Anouk van Kalmthout

3 september 2018

Dorian Gray nadert. Vanaf 15 oktober te zien in Theater Bellevue. Zie hier de volledige speellijst.

Stel je voor dat technologie ons in staat stelt om geen pijn meer te hebben, niet meer oud te worden en nooit te sterven. Geďnspireerd door Oscar Wilde’s roman ‘The picture of Dorian Gray’ spelen Silbersee en Ulrike Quade Company met het idee van de maakbare mens.

In een sprookje uit de nabije toekomst ondergaat Dorian Gray een technologisch experiment. Hij treedt een kunstmatige wereld binnen waarin jeugd en perfectie de norm zijn. Het verval en de dood laat hij achter. Hij wordt een mens ontdaan van zijn menszijn. Een nieuw wezen in een onherstelbaar veranderde wereld.

Memento mori, memento vivere: onthoud dat je zult sterven, vergeet niet te leven.

5 april 2018

Onze eerste videoclip!!

HAEVN - FORTITUDE

Regie: Bram Schouw - concept met Marcel Roijaards - gedraaid door Paul Oz - gemonteerd door Annelien - kleuren door Laurens Orij - geluid door Evelien Van Der Molen
Mogelijk gemaakt door Blink, Bonkers A m s t e r d a m & Nafta Films

20 februari 2018

Voor de Ulrike Quade Company & Silbersee heb ik een libretto geschreven: Dorian Gray. Een voorstelling op de grens van opera, beeldend theater en technologie. Geďnspireerd op Oscar Wilde’s beroemde roman ‘The Picture of Dorian Gray’.

Dorian Gray gaat in oktober 2018 in premičre.

Ulrike Quade Company
Premiers Plans – Angers Film Festival 2018

4 januari 2018

Broers is geselecteerd voor de officiele competitie van het Premiers Plans – Angers Film Festival 2018. Het festival vindt plaats van 12 t/m 21 januari.

Meer info:

Premiers Plans en Baldr

16 december 2017

Het Zwanenmeer

meer info

30 oktober 2017

Coaching: Karel van Laere. Bijzondere avond in Zaal3 van het Nationale Theater.

The Non-Present Performer is het begin van een onderzoek door performer en filmmaker Karel van Laere. De behoefte ‘er even niet te willen zijn’ wordt bekeken met als uitgangspunt zijn liefde voor beweging. Onder invloed van hypnose zal van Laere zijn lichaam enige tijd overgeven aan dansers en zo onbewust onderdeel zijn van het onderzoek.

The Non-Present Performer
MovieZone NFF Award 2017

26 september 2017

Broers wint MovieZone NFF Award 2017

Volgens de jongerenjury is Broers de beste film van het Nederlands Film Festival. Uit het juryrapport: “We konden ons echt in deze film herkennen en leefden met de personages mee. Dat kwam mede door het goede acteerwerk, het meegaande camerawerk met veel close-ups en de sterke, veelzeggende dialogen. Het spel met de flashbacks en de verrassende structuur paste goed bij het geheel.”

Meer info:

MovieZone en NFF

3 september 2017

Voor Rabarber het Zwanenmeer geschreven. Vanaf 26 december in Theater aan het Spui te Den Haag.

Op zijn achttiende verjaardag voelt prins Siegfried er niets voor om volwassen te worden. Hij vlucht weg van huis en raakt verdwaald in een bos met een mysterieus meer. Er zwemmen oogverblindend mooie zwanen die klokslag middernacht heel even in meisjes veranderen. Op een van hen wordt hij verliefd, maar zij blijkt betoverd te zijn door een duistere tovenaar. Lukt het Siegfried om haar te bevrijden uit zijn macht? Is ware liefde sterker dan zwarte magie? 

Het Zwanenmeer

2 juni 2017

Recensie overzicht BROERS:

NRC ⭐️⭐️⭐️⭐
Een persoonlijke en aangrijpende film
TELEGRAAF ⭐️⭐️⭐️⭐
Verstilde karakterstudie van twee botsende broers
BIOSAGENDA ⭐️⭐️⭐️⭐
‘Een van de betere Nederlandse films van de laatste tijd’
VERONICA MAGAZINE ⭐️⭐️⭐️⭐
‘Zonder woorden veelzeggend’
VOLKSKRANT ⭐️⭐️⭐
Zelfverzekerd en persoonlijk speelfilmdebuut
FILMOFIEL ⭐️⭐️⭐️⭐
Gedurfd rustig en invoelbaar
DE PROTAGONISTEN ⭐️⭐️⭐️⭐
‘Geweldige Nederlandse dramafilm’

22 mei 2017

Vandaag gaat BROERS in premičre in Eye te Amsterdam

Broers - Filmnacht Broers - Filmnacht Broers - Filmnacht
     
Broers - Filmnacht

10 mei 2017

Op 26 mei wordt Broers vertoond tijdens de Nederlandse filmnacht. Onze film zal dan in 11 filmtheaters verspreid door Nederland vertoond worden. Ook in het Haagse Filmhuis. Ik zal daar na de film een Q&A geven. En er is live muziek, gezelligheid en verdieping.

Meer info:

Filmhuis Den Haag en de Nederlandse Filmnacht

26 april 2017

De trailer van Broers staat online:


25 april 2017

BROERS vanaf 1 juni in de bioscoop!

Broers

10 maart 2017

Vanavond de premičre van 'Moederland'. Een voorstelling over de absurditeit van vreemdelingenangst. Met trots heb ik gewerkt met deze geweldige groep jonge spelers. Ze zijn een hoopgevend pleidooi voor diversiteit en tolerantie. Komen jullie kijken?

Meer info

foto: Milan Tettero

 

Moederland
De baron van Münchhausen

25 oktober 2016

Tijdens de zomer schreef ik voor Rabarber het toneelstuk:

De onvoorstelbare avonturen van
DE BARON VAN MÜNCHHAUSEN

Een jongetje vliegt op een kanonskogel de wereld rond. Hij beweert de baron van Münchhausen te zijn. Van de woestijn tot de Noordpool beleeft hij avonturen. Hij trekt ten strijde tegen een ijzige keizer en wil met zijn vriendinnetje naar Venetië. Met zijn fantasie kan hij de hele wereld aan. Maar waarom verbergt hij wie hij werkelijk is? En waarvoor is hij op de vlucht?

Een wonderbaarlijke, ontroerende voorstelling waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt.

Speelperiode: 26 december 2016 t/m 4 januari 2017
Locatie: Theater aan het Spui

14 oktober 2016

De Bankier op televisie (22.55 uur, NPO 2).

In de vijfdelige dramaserie Icarus staat in iedere aflevering een bekende Nederlander centraal die een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse maatschappij en voor het oog van de natie gevallen is.

Aflevering 5: De Bankier. Regie: Eddy Terstall en Erik Wünsch. Scenario: Marcel Roijaards. Met o.a. Lukas Dijkema, Korneel Evers, Gerson Oratmangoen en Roberta Petzoldt.

Meer info

De Bankier
Largo

19 maart 2016

Coaching: Karel van Laere

Na een inspirerende tijd gingen de korte films Paralysis en Largo in premičre. Dit gebeurde in het Eye filmmuseum tijdens Cinedans 2016.

Meer info

24 september 2015

Rebel met vleugels is vertaald in het Italiaans.

“Ballavano sotto le stelle, si baciavano alla luce di un falň e gironzolavano per i vicoli bui del porto. Icaro mostrň ad Arianna l’altro capo del mondo. Lei lo condusse nel bosco. Circondati da un nugolo di farfalle, ammirarono meravigliose cascate dalla groppa di un cervo. In due era piů bello.”

Vertaald door Valentina Freschi en uitgegeven door Feltrinelli

Meer info

Broers
Go Short

15 augustus 2015

Thanatos is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie en zal op 29 september in premičre gaan tijdens het Nederlands Film Festival.

Meer info

16 februari 2015

We gaan een speelfilm maken! BROERS ontvangt realiseringsbijdrage in het kader van De Oversteek.

Twee broers worden na een roadtrip in Frankrijk onverwacht uit elkaar gerukt. Terwijl de jongste in zijn eentje het gevecht aangaat met zichzelf, het leven en de liefde, treedt hij langzaam maar zeker uit de voetsporen van zijn charismatische broer.

De film zal naar verwachting in 2016 worden uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Meer info

Broers
Go Short

11 februari 2015

All Those Sunflowers is geselecteerd voor het filmfestival Go Short.

Meer info

15 januari 2015

THANATOS is geselecteerd voor Kort! 2015.

De film gaat over een veertienjarige jongen die een veertig jaar oudere man ontmoet. Er ontstaat een bijzondere vriendschap, maar de jongen weet al bij voorbaat dat het afscheid onvermijdelijk en definitief zal zijn.

De film zal in september 2015 tijdens het Nederlands Film Festival in premičre gaan.

Meer info

23 december 2014

SEVILLA staat in de top 10 beste Vimeo-films van 2014!

Lees meer

3 oktober 2014

Icarus is nog steeds niet van plan om neer te storten, maar blijft vrolijk verder vliegen. Vierde druk voor Rebel met vleugels!

18 september 2014

De voorstelling 'Krabat - Meester van de Zwart Molen' gaat op 4 oktober in Jeugdtheater de Krakeling in premičre! Bekijk nu alvast de trailer. Waarom zwerft Krabat, de jonge leerling van de Meester van de Zwarte Molen, 's nachts alleen door de stad? Waarom slaapt hij niet thuis?

 


Krabat - Meester van de zwarte molen

12 september 2014

Premičre van 'Krabat - Meester van de Zwarte Molen' in Ljublana. Een internationale coproductie van de Ulrike Quade Company met Oorkaan en het Ljubljana Puppet Theatre. Bijzonder om mijn bewerking in het mooie, raadselachtige Sloveens te horen, maar ik verheug me er ook op om hem in oktober weer te kunnen verstaan. Vanaf dan is de voorstelling overal in Nederland te zien.

Meer info en speeldata

27 augustus 2014

ALL THOSE SUNFLOWERS draait op het Nederlands Film Festival en is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie. De korte film is geregisseerd door Bram Schouw, de hoofdrol wordt gespeeld door Sylvia Hoeks en ik schreef het scenario.

Meer info en speeldata

All Those Sunflowers

6 april 2014

Sevilla staat online, is binnen enkele dagen meer dan 50.000 keer bekeken en krijgt een mooie recensie.


17 maart 2014

Terug in Ljubljana met de Ulrike Quade Company. Mijn theaterbewerking van de Meester van de Zwarte Molen is bijna af. Ik ga nu een week van de repetities met de Soveense acteurs en poppen meemaken.

Zilveren krulstaart!

27 september 2013

In de categorie Kort wint Sevilla de Zilveren Krulstaart, de prijs voor schrijvers van de beste scenario’s van het jaar.

Deze prijs, een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers, is de enige vakprijs voor scenario’s: de winnaars worden gekozen door collega-scenarioschrijvers. Begonnen als ‘geuzenprijs’ in 2001, is de Zilveren Krulstaart uitgegroeid tot serieuze prijs die door scenaristen als kroon op hun werk wordt gezien.

De prijs werd uitgereikt door Nynke de Jong, de winnares van verleden jaar, tijdens het Nederlands Filmfestival 2013.

Lees meer

17 september 2013

Genomineerd voor de Zilveren Krulstaart, de prijs voor schrijvers van de beste scenario’s van het jaar. De winnaars worden gekozen door collegascenaristen. Tijdens het Nederlands Film Festival, op 27 september, worden de prijzen uitgereikt.

Lees meer

Nominatie zilveren krulstaart

14 september 2013

Gefeliciteerd 'Rotmoevie' van Marian de Smet met de Gouden Lijst!

'Rebel met vleugels' dus helaas niet, maar wel een eervolle vermelding en een juryrapport:

'Rebel met vleugels is een levendig, grappig, anarchistisch en modern verhaal dat bruist en bubbelt - een sprankelend, nieuw jasje voor de Icarus-mythe. Het verhaal zuigt je mee, zweept je op en laat je meejuichen, meespringen en meedansen met Icarus. Deze metaforische vertelling over het leven, het grijpen van kansen en het geloven in eigen kracht om verder te komen is een ode aan de idealen van jonge mensen.'

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Krabat - Meester van de zwarte molen

8 september 2013

Met de Ulrike Quade Company naar Slovenië om te werken aan een nieuwe theatervoorstelling: 'Krabat'. Ik ga een theaterbewerking maken van het klassieke jeugdboek 'Meester van de zwarte molen' van Otfried Preussler. De premičre van de voorstelling is in september 2014 te Ljubljana, waarna de voorstelling gedurende het gehele seizoen in Slovenië gespeeld zal worden. De Nederlandse premičre vindt plaats te Amsterdam (met een Nederlandse cast) in oktober 2014, gevolgd door een landelijke tournee.

13 juni 2013

Gaatje in de lucht gesprongen en naar Icarus gezwaaid. Rebel met vleugels is genomineerd voor De Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar. De andere genomineerden zijn Zwarte Zwaan van Gideon Samson en Rotmoevie van Marian de Smet. De Gouden Lijsten worden uitgereikt op zaterdag 14 september tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam.

Lees meer 

Gouden Lijst 2013

26 mei 2013

Icarus vliegt verder naar de zon, vallen kan altijd nog. 'Rebel met vleugels' is in herdruk gegaan.

16 mei 2013

'Rebel met vleugels' staat samen met dertien andere boeken op de longlist voor de Thea Beckmanprijs 2013, het beste historische jeugdboek.

Lees meer 

Sevilla

7 mei 2013

Na de internationale premičre in Clermont-Ferrand draait Sevilla op verschillende film festivals in het buitenland. De film heeft de hoofdprijs gewonnen van het Film Festival Altkirch in Frankrijk, de publieksprijs op het festival voor de Europese korte film in Bordeaux en de 3e prijs op het BE Film Festival in New York.

Lees meer

23 maart 2013

"Scherven van Icarus", een project van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

Twintig leerlingen van de School voor Jong Talent hebben de afgelopen week een theatrale performance gemaakt rond 'Rebel met vleugels'. Ze hadden mij gevraagd om het project te begeleiden. Bijzonder om mijn verhaal op zoveel verschillende manieren terug te zien: animaties, film, tekeningen, gedichten, muziek, bewegende pilaren en zelf gemaakte kostuums.

Lees meer en bekijk foto's van het project

Schervan van Icarus. Foto: Jacqueline Louter
Recensies 'Rebel met vleugels'

1 februari 2013

Mooie recensies van 'Rebel met vleugels'!

Icarus inspireert bruisend debuut. Het mooist aan 'Rebel met vleugels' is Icarus' aanstekelijke levenslust: die spat van de bladzijden. Trouw. Een boek over onstuitbare levensdrift over de grenzen van de dood heen. Parool. Icarus zul je nooit vergeten. Een nieuwe oude mythe die gaat over de kracht van verbeelding en de vertelkunst om het leven in zijn volheid te kunnen leven. NRC. Met zijn allereerste boek schiet Roijaards meteen raak. 7DAYS. Icarus herrijst in fraai debuut. Haarlems Dagblad. Rebel met vleugels is een mooi debuut van een auteur met een groot verteltalent. Dagblad van het Noorden.

lees hier de volledige recensies

18 jan 2013

Sevilla is geselecteerd voor de internationale competitie van het Clermont-Ferrand Short Film Festival. Het festival is het oudste en grootste korte filmfestival ter wereld en vindt plaats van 1 t/m 9 februari 2013.

Daarnaast is Sevilla ook nog geselecteerd voor de Nederlandse competitie van het Go Short International Filmfestival in Nijmegen. Dat festival vindt plaats van 13 t/m 17 maart 2013. Sevilla maakt in Nijmegen kans op de Go Short Award voor Best Dutch Film en de Go Short Audience Award voor beste korte film.

21 dec 2012

In het Parool verkiest Joukje Akveld 'Rebel met vleugels' tot een van de drie mooiste jeugdromans van 2012 en de jongerenkrant 7DAYS verkiest 'Rebel met vleugels' tot een van de tien mooiste jeugdromans van 2012!

zie ook de recensie pagina

20 dec 2012

Premičre van Shelter, de allerlaatste voorstelling van ALBA theaterhuis.

lees meer

Shelter - ALBA theaterhuis
Boekpresentatie Rebel met vleugels

20 nov 2012

De boekpresentatie van 'Rebel met vleugels' in theater Merlijn van Rabarber.

lees meer

6 nov 2012

Vandaag komt mijn eerste boek uit: Rebel met vleugels. Een jeugdroman over Icarus, uitgegeven door Querido.

lees meer

Rebel met vleugels
Gouden kalf voor Sevilla

5 okt 2012

Sevilla, een korte film waarvoor ik het scenario heb geschreven, heeft het Gouden Kalf gewonnen!

lees meer