Biografie
In 1966 werd ik geboren in Scheveningen, niet ver van de zee.
Ik ben linkshandig, maar rechtsbenig.
Zeer allergisch, ook voor dingen waarvan ik hou, zoals cashewnoten.
De middelbare school heb ik niet afgemaakt. Toneel wilde ik gaan spelen.
Erg origineel was dat niet, zo’n beetje mijn hele familie bestaat uit acteurs en actrices.
Weg uit Nederland, omhelsde ik België.
Op de toneelschool in Antwerpen leerde ik dat ik toch geen acteur wilde worden. Ik wilde gaan regisseren en schrijven, verhalen vertellen en films verzinnen.
Het liefst al die disciplines tegelijk.
Daar waar het botst en schuurt, waar de vraag de verbindende leidraad is, voel ik me thuis.
Weg uit België, herontdekte ik Nederland.
Ondertussen woon ik alweer een hele tijd in Den Haag, niet ver van de zee, samen met Judith en onze zoon Vincent.
Er is niets wat ik zo fijn vind als samen met hen naar de sterren kijken en theorieën te bedenken over de oneindigheid. Al heel vaak hebben we precies begrepen hoe het allemaal in elkaar zit, maar steeds opnieuw denken we er de volgende dag anders over. Het antwoord volgt…
Werkervaring
Marcel Roijaards volgde de toneelopleiding ‘Studio Herman Teirlinck‘ in Antwerpen. Voordat hij begon met schrijven, speelde hij een aantal jaar bij gezelschappen als ’t Gebroed, Toneelgroep De Appel en het RO theater. Zijn jeugdroman ‘Rebel met Vleugels’ (2012) werd uitgegeven door Querido. Deze moderne versie van het Icarus verhaal verscheen in Italië en Nederland. Het boek werd unaniem goed ontvangen door de landelijke pers, door het Parool uitgeroepen tot een van de 3 beste jeugdboeken van het jaar en genomineerd voor de Thea Beckmanprijs en de Gouden Lijst. De roman was winnaar van een ‘Eervolle Vermelding’ door het CPNB.
Voor film schreef hij diverse scenario’s waaronder Sevilla (2012). Deze korte film werd vertoond op meer dan honderd internationale festivals, ontving o.a. een Gouden Kalf en de Zilveren Krulstaart (vakprijs voor het beste scenario van het jaar). De speelfilm ‘Broers’ (2017) kreeg tijdens het Nederlands Film Festival de ‘MovieZone Award’ en beleefde zijn wereldpremière op het Premiers Plan festival in Angers, Frankrijk.
Voor het theater schreef hij o.a. bij Alba Theaterhuis teksten bij diverse interdisciplinaire voorstellingen. Voor de Ulrike Quade Company schreef hij Krabat (2014), een bewerking van het klassieke jeugdboek ‘Meester van de zwarte molen’ (2014). Voor hetzelfde gezelschap schreef hij het libretto voor de opera ‘Dorian Gray’ (2018), een samenwerking met Silbersee. Op het Oerol festival (2019) werd zijn tekst ‘Technostalgia’ opgevoerd, een samenwerking met Strijbos & Van Rijswijk. Deze tekst werd uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek. Voor het Hexagon Ensemble schreef en regisseerde hij ‘Babylon aan de IJssel’, een muziektheatervoorstelling (met muziek van Hawar Tawfiq), die o.a. werd gespeeld tijdens het festival November Music 2021. Ook deze tekst is uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek.
Marcel houdt ervan voor diverse disciplines te schrijven: film, proza, poppen-, muziek- en ‘traditioneel’ theater. Daarnaast doceert hij drama aan jongeren, begeleidt hij talentontwikkelingstrajecten en coacht hij diverse kunstenaars. De universiteit van Gent nodigde hem uit als expert bij een debat over het bewerken van klassieke mythes. Tussen 2011 en 2015 was hij voorzitter van De Kosmonaut (collectief van toneelschrijvers).
In 2023 ontving hij de Piket Juryprijs voor zijn bijdrage aan talentontwikkeling. Oordeel vakjury: “Marcel is een geëngageerd en bevlogen mens die op een zachte, intense, emotionele manier betrokken is bij het vak, zijn studenten en zijn werk. In stilte en op de achtergrond is hij van enorm belang voor een hele generatie jonge, Haagse makers die allemaal vol lof over hem spreken.”